Првиот персонален компјутер “Аpple 1”

Стив Вознијак, соосновач на “Apple” заедно со покојниот Стив Џобс, сам во нивните почетоци направил, како што вели легендата, во гаражата на Џобс, само 200 примероци од “Apple 1”. Компјутерите настанале во текот на 10 месеци меѓу 1976. и 1977. година.

Компјутерот бил продаван за 666,66 долари во информатичката продавница “The Byte Shop” во Силиконската долина. “Apple 1” бил меѓу првите модели на персонални компјутери кои можеле да се купат составени.

Проценките се дека постојат уште 63 примероци од првиот компјутер на “Apple”, но само дел од нив се и натаму во функција.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s

%d bloggers like this: